Aile ve Boşanma Hukuku
Bu konuda uzmanlaşmış kadromuz ile, gerek Türk vatandaşları gerekse Türk vatandaşı ve yabancılar arasındaki evlenme, nişanlanma, anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma, nafaka yükümlülükleri, velayet, eşler arasındaki mal rejimleri, hısımlık, soybağı kurulması, evlat edinme, çocuk malları, aile malları ile vesayet gibi konularda aile hukukundan doğan ihtilafların mahkeme önünde çözümünde ve taraflar arasında protokol düzenlenmesinde müvekkillerimize hukuki hizmet sunmaktayız.
Borçlar Hukuku
Borç ilişkisi kavramı, özel hukuk açısından tanımlandığında, alacaklı ve borçlu adı verilen iki taraf arasında meydana gelen ve borçlu olan tarafın alacaklıya karşı belli bir davranış biçiminde (edimde) bulunmakla yükümlü olduğu, alacaklının da borçludan bu davranış biçiminin yerine getirilmesini isteyebileceği (ifayı talep edebileceği) hukuki bir bağdır. Borçlar hukuku mevzuatı kapsamında her türlü uyuşmazlığın çözümü, davaların yürütülmesi ve taleplerin yerine getirilmesi için müvekkillerimize hizmet sunmaktayız.
İcra ve İflas Hukuku
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip, genel haciz yolu ile ilamsız icra takibi, ilamlı icra takibi, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi, kiralanan taşınmazın ilamsız icra yoluyla tahliyesi, icra takibine itiraz, itirazın iptali ve itirazın kaldırılması davaları, icra inkar tazminatı , kötü niyet tazminatı, karşılıksız çeklerin bankanın sorumluluğu gereği tahsilatı, borçlunun mal varlığının araştırılması, haciz tatbiki, haczedilen malların paraya çevrilmesi, paraların paylaştırılması, sıra cetveline itiraz, mahkemeden ihtiyati haciz kararı alma, bu kararı tatbik etme, istihkak davası, diğer icra hukuk davaları, hacizli veya rehinli menkul veya gayrimenkul satışı, iflas ve iflasın ertelenmesi davaları, iflas sürecinin hazırlık ve kabul aşamalarında iflas plan taslağı oluşturulması, ticaret mahkemelerinden iflas kararı alma, icra ceza davaları, iflas davaları konularında hizmet sunmaktayız.
Ceza Hukuku
Ceza Hukuku Mevzuatı kapsamında dava öncesi savcılık ve kolluk aşamalarında , dava süreci ve dava sonrasında her türlü uyuşmazlığın çözümü adına ceza alanında uzman kadromuzla hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.
Alacak Takipleri
Gerçek kişi veya şirketlerin işlemlerinden kaynaklanan borç ve alacaklarının tahsiline yönelik olarak icra ve iflas takiplerinin yapılması, başlatılan takiplerin tahsil ile sonuçlandırılması, müvekkillerimizin aleyhine başlatılan icra ve iflas takiplerine karşı itiraz ve şikayet işlemleri gibi hukuki işlemlerin gerçekleştirilmesi ve tüm bu işlemlere bağlı olarak gerekli olması halinde itirazın iptali, itirazın kaldırılması, menfi tespit ve tasarrufun iptali gibi gerekli tüm davaların takibi hususlarında uzman kadromuzla hukuki hizmet veya danısmanlık hizmeti vermekteyiz.
İdare ve Vergi Hukuku
İdare hukuku, idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan kamu hukuku kurallarının bütünü olan, bu anlamda özel hukuk kurallarından farklı, özel hukuk kurallarını aşan birtakım kurallardan oluşan, idarenin işlem ve eylemlerinin düzenlendiği bir hukuk dalıdır. İdare hukuku, idarenin faaliyet sahalarından güvenlik, millî savunma, trafik, maliye, ekonomi, ulaştırma, eğitim, sağlık, imar, orman, kıyı, liman, çevre, bayındırlık, idarenin özel hukuk sözleşmeleri (kamu ihaleleri), gümrük, turizm, kolluk faaliyetleri, kamu görevlileri, bağımsız idari otoriter (üst kurullar) gibi kamu idaresinin çok çeşitli alanlarına uygulanmaktadır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu idari yargıya konu dava türlerini, idarenin işleminin iptalini amaçlayan iptal davası ve idarenin işlem ve eylemlerinden doğan zararların tazmini amacını güden ve öğreti de kabul edilen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç kamu hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden doğan davalar da dâhil tam yargı davası olarak ikili bir ayrım ile ele alınmış olup, uzman kadromuz bu süreçlerde tarafınıza avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Vergi hukuku; devletin kamu gücüne dayanarak elde ettiği vergi, resim, harç ve şerefiye gibi tüm kamu gelirlerini içeren, söz konusu vergi ödevinin niteliğine, vergi borcunun doğması ve ortadan kalkmasına ilişkin maddi ve şekli hukuk kuralları bütününe vergi hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Vergi hukuku özellikle anayasa hukuku, idare hukuku, uluslararası hukuk, ceza hukuku, yargılama ve takip hukukuyla iç içe olup bir bütün teşkil etmektedir.Devletin sahip olduğu hukuki ve fiili güç olan vergilendirme yetkisi, hukuk devleti ilkesi (yasal idare ilkesi, genellik ve eşitlik ilkesi, hukuki güvenlik ilkesi, belirlilik ilkesi, geriye yürümezlik ve sair ilkeler) ve temel hak ve özgürlükler yönünden sınırlandırılmıştır. Hukuk devleti ilkesi ve buna bağlı ilkeler tek başına vergi yükümlüsü / sorumlusu olan kişiler açısından güvence oluşturmamaktadır. Bu nedenle vergiyi doğuran olayın sebep unsurunu oluşturduğu vergilendirme işlemi (beyana dayanan tarh, ikmalen vergi tarhı, re’sen vergi tarhı, idarece vergi tarhı ve düzeltme yoluyla tarhiyat işlemi, tebliğ, tahakkuk ve tahsil) vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri, Danıştay nezdinde ve her halükarda ulusal düzeyde nihai olarak Anayasa Mahkemesi’ne ve uluslararası düzeyde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvurular ile yargısal denetime tabi tutulabilmektedir. Vergi hukuku konusu ve mevzuatı itibariyle teknik hususlar içermekte olup, alanında uzman kişilerce uyuşmazlıkların çözümlenmesi süreci taraflar için rahatlatacaktır. ANKA AVUKATLIK OFİSİ olarak idare hukuku ve vergi uyuşmazlıkları konusunda uzman kadromuzla hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.
Şirketler Hukuku
Kadromuz şirketler hukuku kapsamında anonim ve limited şirketler hukuku ve uygulaması, şirket kuruluşları, adi ortaklıklar, şirket satın almaları ve şirket birleşmeleri, haksız fillerden doğan maddi ve manevi tazminat davaları, alacak davaları, tazminat davaları konularında müvekkillerine hizmet sunmaktadır.
Sözleşmeler Hukuku
Günümüzde en çok karşılaşılan satış sözleşmesi, mal değişim sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, ödünç sözleşmeleri, hizmet sözleşmeleri, eser (istisna) sözleşmesi, vekâlet sözleşmesi, kredi sözleşmesi, simsarlık sözleşmesi, komisyon sözleşmesi, saklama sözleşmeleri, kefalet sözleşmesi, ömür boyu gelir sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi, evlat edinme sözleşmesi, evlilik (mal rejimi) sözleşmeleri, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ibra sözleşmesi, miras sözleşmesi, yetki sözleşmesi, ön alım (şufa) sözleşmesi, geri alım (vefa) sözleşmesi ile müvekkillerimize hizmet sunmaktayız.
Tüketici ve Rekabet Hukuku
Tüketicilerin almış oldukları mallar veya hizmetlerin, gösterilen örnek veya taşıması gereken özellikleri haiz olmaması halinde, tüketicilerin seçimlik hakları, tazminat hakları bulunmaktadır. Yine tüketicilerin yapmış oldukları tüketici kredisi sözleşmeleri nedeniyle bankalar tarafından işlem ücreti, kredi yapılandırma ücreti, komisyon veya benzeri masraflar adı altında alınan ücretler nedeniyle taraflarlar arasında hukuki uyuşmazlıklar sıklıkla yaşanmaktadır. Mal veya hizmetin ayıplı olması halinde ücretin iadesi, malın ücretsiz tamiri veya başka bir malla değiştirilmesi taleplerinin Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemeleri nezdinde takibi Tüketici kredisi sözleşmeleri kapsamında alınan yapılandırma ücretlerinin iadesi, erken ödeme indirimi, kredi kartı işlem ücretlerinin takibi, ayıplı mal neticesinde tüketicinin uğradığı zararlar kapsamında tazminat talebi, Tüketici hakem heyeti ve Tüketici Mahkemelerine başvuru ve işlemlerin takibi, mesafeli satış sözleşmelerine ilişkin ihtilafların takibi,Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar, Taksitle satış sözleşmeleri, cayma hakkının kullanılması, Konut finansmanı ve ön ödemeli konut satış sözleşmelerinden kaynaklanan ihtilaflar, Devre tatil ve paket tur ve abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan ihtilaflar, Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar, Ticari reklam ilkeleri ve haksız ticari uygulamalar karşısında Reklam Kuruluna ‘na başvuruların yapılması hususunda uzman kadromuzla hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.
Rekabet Hukuku’nun bir kamu hukuku dalı olduğu ve tazminat hukuku bağlantısı nedeniyle özel hukuk alanında neticeler doğurduğu açıktır. Öte yandan telekomünikasyon, enerji gibi düzenlemeye tabi sektörlerde genellikle öncül, ileriye dönük düzenlemeler göze çarparken, Rekabet Hukuku ardıl, geriye dönük düzenlemelerden oluşmaktadır. Piyasa ekonomisi gerekleri uyarınca 07.12.1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kabul edilmiş ve 13.12.1994 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile birlikte idari ve mali olarak özerk ve aynı zamanda kamu tüzel kişiliğini haiz olan Rekabet Kurumu oluşturulmuştur. Rekabet Kurulu kararlarına ilişkin olarak yargı yolu açıktır. Kurul kararlarına karşı 4054 sayılı Kanun’un 55. maddesine göre görevli mahkeme idare mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda idari yargılama usulüne ilişkin genel yetki kuralı Rekabet Kurumu’nun Ankara’da bulunması nedeniyle Ankara İdare Mahkemeleri Kurul Kararlarına karşı gidilecek yargı yolu bakımından görevli ve yetkili mahkemelerdir.
Fikri Mülkiyet Hukuku
Dünya bilgi teknolojisinde meydana gelen yeni gelişmeler ve globalleşen dünya , fikri mülkiyetin korunması hukukta daha fazla önem ve ağırlık kazanmasına sebebiyet vermiştir . Özellikle internet, dijital pazarlama ve sosyal medyanın yaygın kullanımı, sahtecilik operasyonları ve daha fazla fikri mülkiyet hakkı ihlali için uygun koşullar yaratmıştır. Yalnızca telif hakkı, ticari markalar, patent kovuşturmaları ve portföy yönetimi gibi geleneksel fikri mülkiyet konularında değil, aynı zamanda rekabetçi firma fikri mülkiyet analizi, fikri mülkiyet denetimleri ve fikri mülkiyet davaları, lisanslama veya yanlış reklam ve haksız rekabet konularında uzman kadromuzla hukuki hizmet vermekteyiz. İlaç, moda, ayakkabı, medya ve eğlence, inşaat ve emlak, otomotiv ve yayıncılık gibi IP odaklı sektörlerde kapsamlı bir deneyime sahip alanında uzman kadromuzla tedarik ve dağıtım anlaşmaları, araştırma ve geliştirme anlaşmaları, görevlendirmeler ve ortak girişimlerde yer alan anlaşmalar, franchising ve bir işletmenin satışı ve dahili fikri mülkiyet yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi dahil olmak üzere ticari anlaşmalar hazırlama, müzakereler yürütmede ve aynı zamanda bunlara ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Kurumsal hayatta, işgücü ve istihdam konuları rutin işlerin önemli bir bölümünü işgal etmektedir, ancak iş dünyasındaki karmaşıklıkların artmasına paralel olarak kapsamı genişlemektedir. Tüm istihdam ve işgücü konularında müvekkillerimize danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız. İşveren ve işçi arasındaki iş sözleşmesi hazırlama, haklı ve haksız fesihlere ilişkin olan süreçler işe iade süreçlerinde hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız . Alanında uzman kadromuz kurumsal istihdam konularında iş hukuku alanında danışmanlık hizmeti de vermektedir. İstihdam sözleşmeleri, taşeron sözleşmeleri ve geçici istihdam ilişkileri sözleşmeleri, iç düzenlemelerin düzenlenmesi; her çalışanın işten çıkarılma, istifa ve işe yerleştirilme süreçlerinde danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra çalışanların toplu işten çıkarılması durumunda da hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Anka Hukuk Bürosu olarak , ilgili mevzuatta yapılan son değişikliklerle ilgili bildiriler sunularak şirketin İş Yapma Esasları hakkında ayrıntılı hukuki değerlendirmeler sunmakta, işin hukuki durum ve sonuçları detaylandırılarak hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
İşçilerin işveren ile aralarındaki iş akdinden kaynaklı sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar, işçinin kıdem, ihbar, fazla çalışma ücret alacakları, yıllık izin ücret alacakları, UGBT ücret alacaklarına ilişkin ihtar çekilmesi, arabuluculuk ve diğer hukuki süreçlerde iş ve sosyal güvenlik hukukunda uzman kadromuzla avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. Bir kişinin AİHM'ye başvurabilmesi için öncelikle kendi ülkesinde hakkını araması, yani iç hukuk yollarını tüketmesi gerekmektedir. Kişiler, iç hukukta haklarını aradıktan sonra ve bu konuda olumsuz nihaî karar alındıktan sonraki 4 ay zarfında yazılı olarak Strazburg'da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmalıdır. (Eskiden başvuru süresi 6 aydı. Ancak internet üzerinden başvuların alınmaya başlamasından sonra, herkesin bu imkâna sahip olduğu düşünüldüğü için, başvuru süresi kısaltıldı.) Mahkeme, başvuru sahibinin sözleşmede tanınan bir hakkının devlet tarafından ihlâl edildiği kararına varırsa, "hakkaniyete uygun bir surette, zarar gören tarafın tatminine hükmeder". Yâni Mahkeme, devletin tazminat ödemesine karar verir. Mahkemenin kararlarının uygulanıp uygulanmadığı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından denetlenir. Tüm bu söz konusu süreçlerde deneyime sahip kadromuzla yanınızda olup, ihlal edilen sözleşmesel haklarınızın korunması sürecinde sizinle birlikte yol alarak avukatlık hizmeti sunmaktadır.
Sigorta ve Tahkim Hukuku
Sigorta hukuku, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmeleri ve bu sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri inceleyen, ticaret hukuku kapsamına giren bir özel hukuk dalıdır. Uzman kadromuz ile sağlık, hayat, işletme, konut, ulaşım/iletişim ve diğer ( reasürans, kaza sigortası, sorumluluk sigortası vd.) sigorta türleri ile tüm süreç boyunca hizmet sunmaktayız.
Tahkim şartı, sözleşmesinin hazırlanması, gerekli tedbir kararlarının alınması için mahkeme veya hakem heyetine başvurulması, Hakem kararlarının Türkiye'de tanınması ve tenfizi sürecinin yönetilmesi, yerel ve uluslararası tahkim davalarında müvekkillerimizin etkin temsili konularında tam ve efektif bir hizmet sunmaktayız.
Kamulaştırma ve Gayrimenkul Hukuku
Kamulaştırma nedeniyle bedel tespiti ve tescil davaları, kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan bedel davaları, İmar uygulamaları nedeniyle bedele dönüşen taşınmazların bedel davaları, Kamulaştırmanın iptali davaları takibi hususunda uzman kadromuzla hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.
Miras Hukuku
Türk Medeni kanunu kapsamında vasiyetname düzenlemek, mirasçı atama sözleşmesi düzenlemek, ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlemek, veraset Davası ( veraset ilamı almak, veraset belgesinin iptali), terekenin tespiti ve defter tanzimi davaları, terekenin taksimi davası, miras ortaklığından kaynaklı İzaleyi şüyu davaları, miras sözleşmesinden doğan davalar, tenkis davası, muvazaalı miras işlemlerine karşı iptal davası, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası, miras sebebiyle istihkak davası, vasiyet alacaklısı sıfatıyla miras davası, mirasın reddine dair davalarına uzman kadromuz ile hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız.